Blog

Λίπος Φώκιας : Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρεις !

Το «λίπος φώκιας» είναι ένα προϊόν το οποίο χρησιμοποιούμε συχνά για να συντηρήσουμε τα παπούτσια κυνηγιού, τα ορειβατικά μποτάκια, τα δερμάτινα παπούτσια βουνού, τα στρατιωτικά και υπηρεσιακά υποδήματα και τα παπούτσια ιππασίας . Επίσης συντηρούμε με αυτό δερμάτινα είδη, μπουφάν μηχανής, σέλλες κτλ.

Είναι όμως όλα τα προϊόντα με την ένδειξη «Λίπος Φώκιας» κατάλληλα;

Θα ήταν λάθος να σκεφτείς «όλα τα ίδια είναι». Μια αξιόπιστη εταιρία, όπως ο όμιλος εταιριών της Saphir, που έχει μια εξειδικευμένη σειρά προϊόντων με βάση το λίπος φώκιας μπορεί να το πιστοποιήσει αυτό. Γιατί πολύ απλά δεν είναι όλα τα ίδια! Γιατί δεν θα υπήρχε νόημα μια εταιρία να παράγει το ίδιο προϊόν με διαφορετική συσκευασία.

Συγκεντρώσαμε όλες εκείνες τις πληροφορίες και τα προϊόντα που χρειάζεσαι για να κάνεις την σωστή επιλογή σε :

Υποδήματα πόλης

λίπος φώκιας για τα κυνηγετικά μποτάκια

Μπορεί τα παπούτσια σου να είναι από δέρμα λαδιού οπότε θέλεις να τα συντηρήσεις. Ή μπορεί να είναι από λείο δέρμα και θέλεις, μετά την περιποίηση με βερνίκι – κρέμα, να τα αδιαβροχοποιήσεις. Το καλύτερο προϊόν για αυτό, είναι από την Χρυσή Σειρά της Saphir, το Saphir Medaille D’or Dubbin Graise.

Το προϊόν αυτό, που λειτουργεί σαν ένα φυσικό «βερνίκι», περιέχει ζωικό λίπος . Είναι ιδανικό για δέρματα τα οποία έχουν ξεραθεί λόγω χρήσης. Θα ενυδατώσει το δέρμα,  ενώ παράλληλα το διατηρεί μαλακό, επειδή περιέχει mink oil. Επίσης προστατεύει τα υποδήματα, ειδικά τα χειροποίητα, στα κατώτατα τμήματα τους από σκασίματα του δέρματος . (Αυτό μπορεί επίσης να αποφευχθεί όταν εναλλάσσουμε τα παπούτσια μας από μέρα σε μέρα και χρησιμοποιούμε κέδρινα καλαπόδια για να απορροφάται η υγρασία λόγω της πολύωρης χρήσης.)

Υποδήματα βουνού

λίπος φώκιας για τα κυνηγετικά παπούτσιαΑυτή η κατηγορία υποδημάτων έχει άλλες ανάγκες, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε παπούτσια κυνηγιού ( ή παπούτσια Τimberland ) και ορειβατικά μποτάκια. Εδώ χρειαζόμαστε αδιαβροχοποιητικές ιδιότητες , σε συνδυασμό με προστασία από την υγρασία, την βροχή, το χιόνι, την λάσπη και τον παγετό. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι το λίπος φώκιας να χαρακτηρίζεται από υψηλή διεισδυτικότητα στο δέρμα για καλύτερο αποτέλεσμα. Ιδανικό προϊόν για αυτή τη χρήσης είναι το Saphir Ouraline.

Αποτελούμενο από λίπος αγριογούρουνου, είναι  ειδικά σχεδιασμένο για να αδιαβροχοποιεί και να προστατεύει τα υποδήματα βουνού. Συνίσταται ιδιαίτερα όταν τα υποδήματα εκτίθενται σε ακραίες φυσικές συνθήκες. Διαφέρει από ανάλογα προϊόντα του εμπορίου, γιατί καταφέρνει να δρα ενώ διατηρεί την ματ (εργοστασιακή) υφή του δέρματος.

Πιστεύουμε οτι αυτό το άρθρο μπορεί να σε ενδιαφέρει : “Αλλαγή Σόλας Vibram σε Προσιτές Τιμές”

Υπηρεσιακά και Στρατού

λίπος φώκιας για μπότες

Σε αυτήν την ομάδα υποδημάτων, αυτό στο οποίο δίνεται βάση είναι οι μαλακτικές ιδιότητες του λίπους φώκιας για παπούτσια. Αναμφίβολα, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο, μας ενδιαφέρει η αδιαβροχοποίηση παπουτσιών. Ωστόσο, τα υπηρεσιακά υποδήματα κατασκευάζονται από δέρματα μεγαλυτέρου πάχους και είναι γενικά δύσκαμπτα. Γι’ αυτό χρησιμοποίησε λίπος φώκιας, ώστε να μαλακώσουν, για να μην σε «κτυπάνε» . Επιπρόσθετα μπορείς να βάλεις, οικονομικά, πλαστικά καλαπόδια ώστε να διατηρούν πάντα την φόρμα τους.

Το προϊόν Saphir Huile Graise είναι ειδικά για εσένα. Παρασκευάζεται από ζωικό παράγωγο σολομού. Είναι το μόνο προϊόν το οποίο προορίζεται για την συντήρηση δέρματος με μεγαλύτερο πάχος. Η διαφορά του είναι η μεγάλη ικανότητα διείσδυσης που έχει, ακόμα και σε δέρματα όπως αυτά των στρατιωτικών υποδημάτων.

Δερμάτινα είδη & μπουφάν

Θέλεις να συντηρήσεις το δερμάτινο μπουφάν μηχανής σου, ακόμα και να τονώσεις το χρώμα του αν είναι σε μαύρο ή καφέ;  Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι το λίπος που θα χρησιμοποιήσεις να μην αφήσει ίχνη λιπαρότητας ή να μην λερώσει κάποιο άλλο αντικείμενο, έτσι δεν είναι ; Θέλεις να είναι επίσης ικανό να περιποιηθεί και δέρματα με πιο ανοιχτόχρωμη υφή; Να μην είναι παχύρευστο και να απορροφάτε με μεγαλύτερη ευκολία;

Ξέρουμε το καλύτερο προϊόν που κάνει όλα τα παραπάνω τέλεια: το Saphir Greasy Cream. Συντηρεί το δέρμα, τονώνει το χρώμα, απορροφάται  εύκολα. Τι άλλο κάνει; Παρέχει ένα τείχος προστασίας ενάντια στο νερό και την υγρασία (αδιαβροχοποίηση δέρματος),  ενώ παράλληλα διατηρεί το δέρμα μαλακό και εύκαμπτο. Το καλύτερο προϊόν για δερμάτινα είδη και μπουφάν, γιατί δεν αφήνει ίχνη λιπαρότητας στα ρούχα.

Είδη Ιππασίας

Ας μιλήσουμε για έναν πιο εξειδικευμένο τύπο δερμάτινων ειδών, αυτών της ιππασίας. Τι είναι αυτό που θέλεις από ένα προϊόν με την ένδειξη «λίπος φώκιας»;
Αν πρόκειται για την σέλλα, επιλέγεις  να μην λαδώνει, να απορροφάται γρήγορα και αποτελεσματικά και σίγουρα να παρέχει την μέγιστη προστασία. Εδώ θα μιλήσουμε για το  Tarrago – Saddlery Oil 125ml. Συλλέγεται από κνήμες των οστών βοοειδών. Δεν παγώνει ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τρέφει, ενυδατώνει, συντηρεί και αδιαβροχοποιεί όλα τα λεία δέρματα. Το βασικότερο; Δεν φοβάσαι μήπως σε λερώσει.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα υπόλοιπα μέρη του εξοπλισμού τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν, έτσι ώστε να μην παρουσιάζουν ρωγμές στο δέρμα τους. Να είναι γυαλισμένα έτσι ώστε να προστατεύονται από το νερό, την υγρασία και την λάσπη, τα οποία ελαττώνουν τον χρόνο ζωής τους. Για αυτά θα χρησιμοποιήσεις το Tarrago – Dubbin 100 ml. Το κατάλληλο προϊόν όταν αναζητάς αδιαβροχοποίηση, προστασία και περιποίηση του δέρματος. Επιτρέπει στο δέρμα να παραμείνει μαλακό, χωρίς σκασίματα. Δεν περιέχει παράγωγα σιλικόνης και έτσι δεν επηρεάζει το χρώμα. Παρέχει υψηλής ηπιότητας γυάλισμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ανόργανα συστατικά. Χρησιμοποιείται κυρίως σε δερμάτινα είδη ιππασίας αλλά και σε υποδήματα.

Σημαντική Σημείωση

Ενώ όλοι θα σου μιλήσουν για «Λίπος φώκιας», κανένας δεν θα σου πει ότι δεν υπάρχει 100% λίπος φώκιας σε προϊόν. Στην πραγματικότητα από το 2010 το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την απαγόρευση της ΕΕ για τα προϊόντα φώκιας. Εμπόδισε με αυτόν τον τρόπο τους εκπροσώπους της βιομηχανίας ( Στον Καναδά ) να υπονομεύσουν την απαγόρευση, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του βάρβαρου αυτού εμπορίου. Και αυτό γιατί κάθε άνοιξη κάνουν το γύρο του κόσμου οι εικόνες από την αιματοβαμμένη αρκτική του Καναδά, όπου οι κυνηγοί χτυπούν τις μικρές φώκιες με καμάκια ή με γκλόμπ στο κεφάλι και συχνά τις γδέρνουν ενόσω είναι ακόμα ζωντανές για να πάρουν το λίπος τους.

Τρόπος Χρήσης

Επίσης ως προς την χρήση του λίπους δεν πρέπει να ξεχνάς ότι δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολές. Ούτε στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις, ούτε στην συχνότητα με την οποία θα συντηρήσεις τα αγαπημένα σου είδη ή υποδήματα. Γιατί αν και το χρησιμοποιούμε πχ για να μαλακώσουμε ένα ζευγάρι αρβύλες ή παπούτσια βουνού, δεν θέλουμε το δέρμα να γίνει τόσο μαλακό που να σκίζεται. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει σε μια δερμάτινη ταπετσαρία ή οποία θα μπορούσε να ξεχειλώσει και να δημιουργηθούν ζάρες από τις μαλακτικές ιδιότητες του «λίπους φώκιας» για παπούτσια και δερμάτινα είδη.

Και μην ξεχνάς: Είσαι Doyen, αξίζεις την σωστή ενημέρωση για να επιλέγεις το καλύτερο!