Blog

3+3 Tips για να Συντηρείς σαν Καινούργια τα Παπούτσια Βουνού

Στο προηγούμενο άρθρο μας είδες πως πρέπει να γίνεται η σωστή συντήρηση στα παπούτσια βουνού, με βάση τον τύπο δέρματος. Το καλύτερο είναι η συντήρηση να γίνεται κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σου για την εκδρομή. Έτσι θα εντοπίσεις προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τελευταία εξόρμηση, αλλά και να προλάβεις τυχόν φθορές στην επόμενη.

Τώρα θα σου δώσουμε μερικά tips για το πως να συντηρείς τα παπούτσια βουνού (τα ίδια ισχύουν και για τα κυνηγετικά παπούτσια), αφού γυρίσεις από την εκδρομή σου.

Καθαρισμός

Αρκετοί ως εύκολη και γρήγορη λύση χρησιμοποιούν διάφορα καθαριστικά από την κουζίνα και το μπάνιο για αφαιρέσουν την λάσπη από τα παπούτσια τους. Αλλά είναι αυτό σωστό; Σε καμία περίπτωση! Τα οικιακά καθαριστικά περιέχουν συστατικά που δεν είναι φιλικά προς το δέρμα των παπουτσιών. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα μπορούν να καταστρέψουν τα αγαπημένα σου μποτάκια.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις τα βρεγμένα παπούτσια σου να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος. Δώσε τους όλο τον απαιτούμενο χρόνο. Έπειτα αφού η λάσπη ξεραθεί καλά, τα τρίβεις με μια ειδική σκληρή βούρτσα για να φύγει. Τα σκουπίζεις με ένα μαλακό πανί και τα συντηρείς με κρέμα από λίπος φώκιας ή κερί μέλισσας.

Στέγνωμα

Μία άλλη κακή συνήθεια, είναι να αφήνουμε τα παπούτσια βουνού να στεγνώνουν δίπλα σε πηγές θερμότητας (τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα, κάτω από τον ήλιο). Κάτι τέτοιο ξεραίνει το δέρμα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σκασίματα στην επιφάνεια του.

Προτίμησε ,όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένα σκιερό μέρος, που να έχει καλή ροή του αέρα για πιο γρήγορο αποτέλεσμα.

Αδιαβροχοποίηση

Η προστασία από το νερό έχει γίνει εύκολη με προϊόντα νάνο-τεχνολογίας. Με ένα απλό εξωτερικό ψέκασμα των παπουτσιών προστατεύεις τα αγαπημένα σου παπούτσια βουνού από την υγρασία. Το ειδικό σπρέι Tarrago Nano Protector  δημιουργεί ένα τείχος προστασίας ενάντια στο νερό και την υγρασία. Είναι το πλέον κατάλληλο για μεμβράνες Gore-Tex. Και το ποιο σπουδαίο; Προστατεύει τα μποτάκια σου, ενώ συνεχίζουν να αναπνέουν, ανεξάρτητα από την συχνότητα χρήσης.

3 Extra Tips

Θα ήταν καλό αν ακολουθείς μεγάλες διαδρομές ή αν πρόκειται η εκδρομή σου να κρατήσει μέρες, να έχεις μαζί σου ένα δεύτερο ζευγάρι κορδόνια (κατά προτίμηση trekking για μεγαλύτερη αντοχή).

Ακόμα μια μονωτική ταινία μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμη. Γιατί; Κάποια υλικά παπουτσιών η κόλλες έχουν ημερομηνία λήξης και μπορεί να έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις την πλέον ακατάλληλη στιγμή. Ειδικά αν τα παπούτσια σου δεν είναι καινούργια. Το να έχεις μια καλή μονωτική ταινία την δύσκολη στιγμή θα βοηθήσει για μια πρόχειρη επισκευή τους μέχρι να γυρίσεις πίσω.

Και να θυμάσαι κάτι ακόμα: Όταν χαλάει η σόλα στα παπούτσια βουνού δεν τα πετάμε. Επισκευάζονται με πολύ μικρό κόστος!

Μάθε περισσότερα για την επισκευή στην ενότητα Υπηρεσίες.