Blog

Είσαι Κυνηγός; Διάλεξε με Προσοχή τα Παπούτσια σου!

Διαλέγοντας τα κατάλληλα παπούτσια κάνεις και τα σωστά βήματα. Πόσο μάλλον όταν η αγαπημένη σου ασχολία δεν είναι στους δρόμους της πόλης αλλά μπορεί να σε οδηγήσει και στα πιο κακοτράχαλα βουνά. Έχεις  τα κατάλληλα παπούτσια κυνηγιού;

Η άνεση και η ασφάλεια σου ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Δεν φοράς σωστό νούμερο ή νιώθεις πολύ ζεστά ή πολύ παγωμένα τα πόδια σου; Είναι πιο πιθανόν η καταπόνηση να σε σταματήσει και το θήραμα να ξεφύγει ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Χωρίς υπερβολές λοιπόν, τα παπούτσια κυνηγιού είναι συνοδοιπόροι και συνεργάτες· είναι η εξάρτυση που πρέπει να επιλέξεις με μεγάλη προσοχή προτού ξεκινήσεις για κυνήγι.

Από τα παπούτσια ή μποτάκια που θα φορέσεις στα πόδια σου, θα εξαρτηθεί πράγματι και η αποτελεσματικότητά σου. Για να πορευτείς και να τρέξεις σε τραχιά, ανώμαλα, λασπώδη, ακόμη και παγωμένα εδάφη, χρειάζεσαι παπούτσια που θα σε κάνουν να νιώθεις άνετα, να έχουν καλή πρόσφυση και να διατηρούν τα πόδια σου στεγνά. Επίσης, λάβε υπόψη, ότι τα παπούτσια που θα φοράς θα πρέπει να προσαρμόζουν τέλεια τα βήματά σου στο έδαφος όπου θα κυνηγήσεις. Και όχι μόνο για την άνεση και την ασφάλειά σου: Με το κατάλληλο υπόδημα μπορείς ακόμη και να ξεγελάσεις το –μεγάλο- ζώο που κυνηγάς αφού υπάρχουν και εκείνα τα μοντέλα που απορροφούν τη μυρωδιά σου. Επιπλέον, όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, τα παπούτσια κυνηγιού σου μπορεί ακόμη και να σε σώσουν. Πράγματι, πέρα από τη δυνατότητα να δρασκελίσεις επικίνδυνες πλαγιές και ποτάμια, τα κατάλληλα μποτάκια θα σε προστατέψουν ακόμη και από τυχόν δάγκωμα φιδιού.

Προτού λοιπόν αγοράσεις τα καινούργια κυνηγετικά παπούτσια σου, ιδού ορισμένα tips που θα θέλεις να ακολουθήσεις για να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις και τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Εν αρχή είναι η σόλα

Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τα κοινά υποδήματα –όπου δίνεται έμφαση στο ντιζάιν- το ενδιαφέρον στο κυνηγετικό παπούτσι ξεκινάει από τη σόλα. Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουμε είναι το πώς και πόσο βαθιά είναι δουλεμένα τα αυλάκια, στοιχείο με αποφασιστική επίδραση στο κυνήγι.

Μια σόλα με ελαφριά χαραγμένα αυλάκια ταιριάζει καλύτερα σε δρόμους, μονοπάτια και γενικά σε πιο ήπια πεδία. Το είδος αυτό της σόλας ευνοεί την ευελιξία σε βάρος, ωστόσο, της πρόσφυσης. Τα βαθύτερα αυλάκια, από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητα σε πιο ανώμαλο έδαφος, επειδή εξασφαλίζουν ανώτερη πρόσφυση και υψηλή σταθερότητα.

Οι κατασκευαστές των παπουτσιών κυνηγιού δίνουν επίσης έμφαση στο σημείο που πατάει η φτέρνα. Μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθεί όταν κανείς κάνει μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια. Πράγματι, η φτέρνα δέχεται το μεγαλύτερο φορτίο κατά το περπάτημα, άρα και τη μεγαλύτερη πίεση. Όταν επομένως έρχεται η στιγμή της επιλογής κυνηγετικών παπουτσιών χρειάζεται προσοχή ώστε το μοντέλο που θα επιλέξεις να κάνει το περπάτημα με οποιονδήποτε ρυθμό και σε οποιαδήποτε επιφάνεια πιο ευχάριστο.

Επιπλέον, στις προδιαγραφές της κατάλληλης σόλας εμπίπτει και η καμπυλότητά της. Πρόκειται για μία πτυχή σημαντική για τη σωστή τοποθέτηση των ποδιών και επομένως για μια πιο άνετη και λιγότερο κουραστική στάση. Μια επίπεδη σόλα, στην πραγματικότητα, θα φέρνει τα δάχτυλα συχνά σε επαφή με το πάνω μέρος του παπουτσιού.

Η άνεση κάνει τη διαφορά

παπούτσια κυνηγιού

Η άνεση και η εξωτερική εμφάνιση είναι δύο χαρακτηριστικά με πολύ διαφορετικό βάρος και σημασία. Καλύτερα να κλείσεις τα μάτια στο δεύτερο και να εστιάσεις στο πρώτο. Σχεδιασμένο για όσους βρίσκονται σε συχνά αφιλόξενα περιβάλλοντα, όπου ακόμη και η επαφή με το νερό και η παρουσία ανώμαλων επιφανειών είναι ο κανόνας, τα παπούτσια κυνηγιού πρέπει να εξασφαλίζουν άνεση ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Συνήθως όταν στεκόμαστε ή περπατάμε για πολύ ώρα τα πόδια έχουν την τάση να διογκώνονται. Ειδικά σε ανώμαλο έδαφος, το πρήξιμο είναι πιο έντονο. Είναι άρα απαραίτητο τα κυνηγετικά παπούτσια να εφαρμόζουν τέλεια στα πόδια αλλά και να μη σφίγγουν γύρω από τον αστράγαλο.

Μια καλή σκέψη είναι να δοκιμάσεις τα παπούτσια κυνηγιού αργά μέσα στη μέρα, όταν τα πόδια θα έχουν το φυσικό πρήξιμο από την καθημερινή κούραση. Έτσι, θα έχεις μία ιδέα πώς θα είναι η αίσθηση κατά τη διάρκεια του αγαπημένου σου χόμπι, όταν η καταπόνηση είναι έντονη.

Θα πρέπει επίσης τα δάχτυλα των ποδιών να μπορούν να κουνηθούν χωρίς δυσκολία.  Εάν τα παπούτσια διακόψουν έστω και λίγο την κυκλοφορία του αίματος, είναι πολύ μικρά. Αφού τα δοκιμάσεις, κάνε μερικά βήματα και προσπάθησε να βρεις μία κλίση για να πηγαίνεις πάνω-κάτω. Εάν τα πόδια γλιστρούν προς τα εμπρός, τα παπούτσια είναι πολύ φαρδιά.

Επίσης, προσοχή: οπωσδήποτε η δοκιμή του παπουτσιού για κυνήγι πρέπει να γίνεται και με την κατάλληλη κάλτσα. Υπάρχουν εξάλλου συγκεκριμένες κάλτσες για αυτό τον τύπο δραστηριότητας οι οποίες είναι πιο χοντρές από τις κλασικές. Εάν πράγματι προσπαθήσει κανείς να κυνηγήσει με κατάλληλα μεν παπούτσια αλλά ακατάλληλες κάλτσες, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Πόδια στεγνά, για επιτυχημένο κυνήγι

Πολλές φορές στα δάση το έδαφος είναι λασπωμένο και υγρό – όταν δεν είναι γεμάτο από τεράστιες λακκούβες. Τα παπούτσια για το κυνήγι ωστόσο πρέπει να  μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Πάνω από όλα, πρέπει να είναι εντελώς αδιάβροχα. Ειδάλλως, το να βρεθεί κανείς με βρεγμένα πόδια και χωρίς τη δυνατότητα να τα στεγνώσει, είναι πραγματικό βασανιστήριο.

Ταυτόχρονα, το δέρμα στα παπούτσια κυνηγιού πρέπει να είναι καλής ποιότητας ώστε να παρέχει τόσο προστασία όσο και στεγανότητα. Επιπλέον, το δέρμα πρέπει να επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει και να μην ιδρώνει. Από αυτήν την άποψη, είναι καλύτερα να επιλέξεις ένα μοντέλο με χαμηλωμένο το άνω μέρος, ώστε να ευνοείται η ταχύτερη εκκένωση της θερμότητας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε να διασφαλίζουμε ότι το πόδι αερίζεται καλά, χωρίς τον κίνδυνο υγρασίας ή υπερβολικής ξηρότητας που προκαλείται από την κακή εσωτερική κυκλοφορία του αέρα.

παπούτσια κυνηγιού

Διάλεξε ανάλογα με το τι θα κυνηγήσεις

Τα περισσότερα παπούτσια κυνηγιού που υπάρχουν στην αγορά κατασκευάζονται από δέρμα ή/και συνθετικό. Συνδυάζουν δηλαδή ένα δερμάτινο ή συνθετικό πάνω μέρος και σόλα από καουτσούκ. Είναι επίσης αδιαπέραστα και αδιάβροχα ή τουλάχιστον ανθεκτικά στο νερό, προσφέροντας άνεση και ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής ημέρας.

Εάν πρόκειται ωστόσο να βρεθείς σε μέρη με βάλτους και λακκούβες θα χρειαστείς μποτάκια από καουτσούκ. Δεν απορροφούν τη μυρωδιά του σώματος, όπως εκείνα από νάιλον, βοηθώντας έτσι να μην σε μυριστούν και τα ζώα που έχεις στοχεύσει.

Ορισμένα λαστιχένια παπούτσια κατασκευάζονται με σκοπό να προστατέψουν ακόμη και από επίθεση φιδιού. Η ειδική, πράγματι, επένδυση με πυκνά υλικά και ένα επιπλέον στρώμα από καουτσούκ, αποτρέπουν τυχόν τραυματισμό από αιχμηρούς κυνόδοντες. Παράλληλα, είναι στεγανά ώστε τα πόδια να παραμένουν άνετα και στεγνά. Είναι επίσης κατάλληλα για το κυνήγι υδρόβιων πτηνών και το κυνήγι μεγάλων ζώων στην αρχή της σεζόν.

Το έδαφος που θα βαδίσει ένας κυνηγός, είναι επίσης καθοριστικό. Έτσι, όταν κανείς κυνηγάει μεγάλα θηράματα σε απότομο έδαφος, χρειάζεται ενισχυμένα μποτάκια, ψηλά στον αστράγαλο και άκαμπτη σόλα για τα βραχώδη εδάφη.

Επιπλέον, η μόνωση έχει τον δικό της ρόλο στο κυνήγι. Στην περίπτωση αυτή, η προστασία από το κρύο αναφέρεται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο υφάσματος. Ήτοι, όσο περισσότερα γραμμάρια είναι η μόνωση, τόσο πιο ζεστά θα είναι τα πόδια σου.

Συγκεκριμένα:
0 έως 200 γραμμάρια: Ενδείκνυται για ήπιες θερμοκρασίες, συνήθως για κυνήγι στην αρχή της σεζόν ή την άνοιξη.
400 έως 800 γραμμάρια: Λειτουργεί καλά για το κυνήγι στα μέσα της σεζόν ή το κυνήγι στα τέλη της σεζόν, αν κινείστε πολύ.
1.000 γραμμάρια και άνω: Όταν το κυνήγι γίνεται μέσα σε βαρυχειμωνιά, απαιτούνται μποτάκια με τουλάχιστον 1.000 γραμμάρια μόνωσης. Αυτή την αυξημένη μόνωση χρειάζεται επίσης κανείς και όταν χρησιμοποιεί παρατηρητήριο – δεδομένης της μειωμένης, στην περίπτωση αυτή, δραστηριότητας.

ΤΟΠ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΠ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Meindl: Γερμανική εγγύηση τριών αιώνων

Η ιστορία τα λέει όλα: 300 χρόνια παράδοσης στα χειροποίητα παπούτσια. Σήμερα η γερμανική εταιρεία διαθέτει ένα από τα πιο υποδειγματικά εργοστάσια υποδημάτων. Μάλιστα, συνεχίζει να παράγει από τη Γερμανία και συγκεκριμένα τη Βαυαρία, όπου πάνω από 200 εργάτες φτιάχνουν παπούτσια κυνηγιού – άριστα παπούτσια κυνηγιού. Άρα, περιττό να πει κανείς ότι όταν επιλέξεις να φορέσεις Meindl στο κυνήγι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να το μετανιώσεις. Το ένα εκατομμύριο κυνηγοί και ορεινοί εξερευνητές που την προτιμούν κάθε χρόνο, γνωρίζουν εξάλλου πολύ καλά ότι στα πόδια τους φορούν εγγύηση και ασφάλεια. Από τα αγαπημένα μοντέλα, το Bhutan, μια αληθινή μαρτυρία των ικανοτήτων της εταιρείας. Πανέμορφο εξωτερικά, ακόμη ωραιότερο φορεμένο και στη δράση, ένα άψογο παπούτσι που προσαρμόζεται μοναδικά στο πόδι, κατάλληλο για τρεις από τις τέσσερις εποχές.

Έπειτα, αν και εταιρεία παραδοσιακή, η Meindl αποτελεί μεγάλο πρωτοπόρο στην τεχνολογία των παπουτσιών κυνηγιού. Έτσι, έχει κάθε δικαίωμα να καυχιέται για τρεις διαφορετικές καινοτομίες.

Τα μοντέλα MFS Vakuum® που συνδυάζουν ένα εξωτερικό τμήμα που προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα με ένα εξαιρετικά άνετο και προσαρμόσιμο στο πόδι εσωτερικό τμήμα.
Την Comfort Fit technology, που όπως μαρτυρά και το όνομα δημιουργήθηκε για να κρατά το πόδι άνετο υπό όλες τις συνθήκες.
Τη Variofix 3, την τρίτη γενιά των προηγμένων κορδονιών Meindl που εγγυώνται τέλεια εφαρμογή του παπουτσιού στη φτέρνα χωρίς την παραμικρή ενόχληση ή την ανάγκη υπερβολικού σφιξίματος.

LΟWA: Συνώνυμο της καινοτομίας

 

παπούτσια κυνηγιού Lowa

Για άλλη μια φορά η ιστορία μιας εταιρείας ταυτίζεται με την ιστορία της εξέλιξης των παπουτσιών. Όλα ξεκίνησαν το 1923. Εκείνη τη χρονιά ο βαυαρός μπαλωματής Λόρεντς Βάγκνερ (Lorenz Wagner)  αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξει παπούτσια για βαριές εργασίες για τους γείτονές του. Μέχρι το 1930 τα βήματα είχαν πάει πολύ παραπέρα: ιδρύθηκε το εργοστάσιο με όνομα τα αρχικά του. Έκτοτε, η Lowa επάξια έχει κερδίσει τη φήμη για την κατασκευή premium παπουτσιών κυνηγιού και άλλων υποδημάτων εξορμήσεων, που συνδυάζουν εξαιρετική ποιότητα, καινοτόμο σχεδιασμό και πατενταρισμένη τεχνολογία.

Ήδη από το 1970 η LOWA έγινε πρωτοπόρος στην κατασκευή παπουτσιών με τη χύτευση έκχυσης πολυουρεθάνης (PU) ενώ ήταν εκείνη που πρώτη δημιούργησε τις βουλκανισμένες σόλες. Το 1982 σύστησε το μοντέλο Trekker, θέτοντας νέα στάνταρ στην άνεση και την εξαιρετική επίδοση των παπουτσιών για κυνήγι και ορειβασία.

Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι τα παπούτσια κυνηγιού της Lowa δεν λείπουν ποτέ από τις ετήσιες λίστες με τα καλύτερα μοντέλα παγκοσμίως. Έτσι, για το 2020 το μοντέλο Lowa που φιγουράρει στα τοπ κυνηγετικά παπούτσια ήταν το Tibet GTX Trekking Boot. Άλλα διάσημα μοντέλα είναι επίσης το Sesto GTX Lo και το Αrco GTX Lo για τα οποία οι κυνηγοί κάνουν διθυραμβικά σχόλια.

Και η καινοτομία συνεχίζεται στη Lowa που πια κατασκευάζει σχεδόν 3 εκατομμύρια παπούτσια τον χρόνο!

Crispi: Ιταλική φινέτσα στο κυνήγι

παπούτσια κυνηγιού crispi

Παράγονται στην Ιταλία αλλά κυνηγούν με επιτυχία από τις Άλπεις και τα Rocky Mountains μέχρι τα Ιμαλάια.

Φτιαγμένα στο χέρι ένα ένα, τα παπούτσια κυνηγιού της Crispi είναι άλλη μία ιταλική υπεροχή. Κατασκευασμένα επίσης με άριστα υλικά, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να έχουν τα πόδια τους στεγνά. Το εγγυάται το υδατοαπωθητικό nabuk στο πάνω μέρος των παπουτσιών, το οποίο συμπληρώνει η επένδυση Gore-Tex Insulated.

Όταν όμως φθάνουμε στη σόλα, συναντάμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της ιταλικής μάρκας. Και το όνομα αυτού, Crispi Claw το οποίο εγγυάται πολύ καλή πρόσφυση στο έδαφος, ιδανική και για όσους κάνουν πολύωρες διαδρομές.

Επιπλέον, η Crispi έχει εγκαινιάσει την τεχνολογία A.B.S.S.: Πρόκειται για μια καινοτομία με σκοπό να αποτρέψει καταπονήσεις όπως  παραμορφώσεις και βασίζεται σε μια εσωτερική σόλα που διασφαλίζει τη διατήρηση της ισορροπίας κατά το περπάτημα. Τα παπούτσια της ιταλικής βιοτεχνίας με την τεχνολογία αυτή εκτιμούνται ιδιαίτερα από τους κυνηγούς. Και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η φόρμα ορισμένων μοντέλων είναι μικρή, καλύτερα κανείς να δοκιμάσει το σωστό νούμερο αφού άλλωστε τα υποδήματα διατίθενται σε πολλά διαφορετικά μεγέθη.

Aku: Και περπάτα όσο θες

 

παπούτσια κυνηγιού aku

Όταν κάποιος θέλει να δώσει έμφαση στην άνεση, η έτερη ιταλίδα, η Aku τον έχει… ακούσει. Αν και σχετικά νέα στον χώρο –τριάντα χρόνια εμπειρίας- η φίρμα του Γκαλιάνο Μπορντίν έχει αποκτήσει μία σπουδαία φήμη και ειδικά στο θέμα των ξεκούραστων ποδιών κατά το κυνήγι.

Το επιβεβαιώνουν οι χιλιάδες κυνηγοί ανά τον κόσμο, οι οποίοι με τα μοντέλα της μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα δίχως την παραμικρή ενόχληση. Ένα επίτευγμα που η επίσης ιταλική εταιρεία έχει καταφέρει χάρη στη χρήση υλικών και τεχνολογίας που κρατούν το πόδι απόλυτα σταθερό και άνετο. Το Alterra GTX για παράδειγμα έχει μία ελαστική γλώσσα για άψογη εφαρμογή. Ενώ ένα ακόμη περιζήτητο μοντέλο από τους κυνηγούς είναι το Superlap GTX.

Ως προς τα υλικά, η Aku χρησιμοποιεί δέρμα, όπως σουέντ και nabuk καθώς και καουτσούκ για την εξωτερική επένδυση από τα δάχτυλα ως τη φτέρνα. Επίσης κάνει χρήση της ενδιάμεσης σόλας διπλής πυκνότητας PU η οποία παρέχει καλύτερη αντοχή στην τριβή.

Ένα από τα χαρακτηριστικά άνεσης που επαινούν οι χρήστες, είναι επίσης το αφαιρούμενο πέλμα EVA του Aku Tribute II LTR. Σημειωτέον, τα πέλματα EVA δεν είναι μόνο άνετα, αλλά προσθέτουν και ζεστασιά στα πόδια, σημαντική πτυχή για κυνήγι σε βαρυχειμωνιά.

Ο άσος στο μανίκι της Aku, είναι ωστόσο οι σόλες Vibram. Ναι, αυτή η γνώριμη σε κάθε κακοτραχαλιά σόλα, που την προτιμούν οι περισσότεροι κατασκευαστές αλλά και κυνηγοί. Ειδικότερα, η Vitale Bramani είναι ίσως το πιο δημοφιλές εξάρτημα εξωτερικής σόλας στον κόσμο. Χάρη στη εκπληκτική πρόσφυση και σταθερότητα, αποτελεί ένα ιδανικό συστατικό για την κατασκευή παπουτσιών κυνηγιού.

Salomon: Από τις Άλπεις με αγάπη

 

παπούτσια κυνηγιού salomon

Η γαλλίδα της «παρέας» των τοπ γεννήθηκε στην καρδιά των Άλπεων το 1947 από τον Φρανσουά Σαλομόν. Το αντικείμενο εργασίας του, ήταν η επισκευή των σκι. Σήμερα, όλοι γνωρίζουν τη Salomon ως την ηγετική εταιρεία στην Ευρώπη όχι μόνο σε μπότες και τον υπόλοιπο εξοπλισμό για το άθλημα του σκι αλλά και σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις στην εξοχή και το βουνό.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη φαρέτρα της παπούτσια κυνηγιού που ξεχωρίζουν – και προτιμούν κυνηγοί σε 40 χώρες στις τέσσερις ηπείρους.

Το τι μπορεί να προσφέρει η Salomon στο κυνήγι, φαίνεται από το πλέον επιτυχημένο μοντέλο Salomon Quest Prime. Πρόκειται για ένα ελαφρύ παπούτσι αλλά αρκετά ανθεκτικό που δημιουργήθηκε για να προσφέρει άνεση και ασφάλεια στις μακριές πορείες στο βουνό. Κυρίως, με τα παπούτσια αυτά μπορεί κανείς να κρατάει όσο βαρύ εξοπλισμό θέλει, χωρίς να νιώσει την πίεση από το βάρος στα πόδια. Πέρα άλλωστε από την ελαφριά κατασκευή τους, διαθέτουν ένα αρκετά ευρύχωρο μπροστινό μέρος ώστε να προσαρμόζεται κάθε είδος ποδιού. Φυσικά, είναι ταυτόχρονα αδιάβροχα, επιτρέποντας την κυκλοφορία του αέρα και αποτρέποντας έτσι την εφίδρωση.

Περιποίηση και συντήρηση

Άψογα. Τώρα που επέλεξες τα παπούτσια για το κυνήγι έχεις ένα μεγάλο σύμμαχο για να γυρνάς νικητής από κάθε εξόρμηση. Ακόμη όμως και αν φοράς ένα από τα καλύτερα μοντέλα της αγοράς δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και τη δική σου φροντίδα ώστε να σε βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπο. Μην ανησυχείς,  με τις παρακάτω συμβουλές θα μπορείς εύκολα και γρήγορα να τα έχεις πάντα περιποιημένα και ετοιμοπόλεμα.

Επιστρέφοντας από το κυνήγι, ακόμη και αν δεν θέλεις να καθαρίσεις τα παπούτσια, βγάλε τουλάχιστον τη σόλα και τα κορδόνια και άνοιξέ τα πλήρως ώστε να αεριστούν πλήρως. Ιδανικά, τα δερμάτινα παπούτσια και μποτάκια χρειάζεται να στεγνώσουν για 24 ώρες προτού φορεθούν ξανά.

Εκτός εάν υπάρχει πολλή λάσπη, μόλις αφαιρεθούν οι πάτοι και τα κορδόνια, μπορείς να τα καθαρίσεις με λίγο χλιαρό νερό.

Εάν υπάρχει πολλή βρομιά, προτείνουμε ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού ή απαλά σαπούνια ειδικα για δέρμα: βουρτσίστε καλά ενώ καθαρίζετε. Το δέρμα θα φαίνεται υγρό και με ανοιχτούς πόρους.

Ακόμη και εάν έχεις παπούτσια με Gore-Tex τα δερμάτινα άνω μέρη χρειάζονται και πάλι φροντίδα για να αναζωογονηθούν. Για να «κλείσει» κανείς τους πόρους του δέρματος είναι απαραίτητο ένα κατάλληλο σπρέι με νανοτεχνολογία που πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δέρμα είναι ακόμη υγρό.
Το νερό, εκτός από τη βρομιά, ξεπλένει μερικά από τα φυσικά έλαια του δέρματος. Είναι επομένως σημαντικό να εφαρμόζεις συχνά ένα προϊόν λίπους στα παπούτσια σου, ειδικά εάν έχουν μουλιάσει. Είναι επίσης καλό να τα στεγνώνεις με αέρα για να βοηθήσεις το λίπος  να απορροφηθεί από το δέρμα – αλλά προσοχή: ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείς αέρα σε υψηλή θερμοκρασία. Όπως ποτέ μην αφήνεις τα παπούτσια σου να στεγνώσουν μπροστά σε τζάκι ή σόμπα.

Και αν φθαρούν; Άλλαξε σόλα στους ειδικούς!

Διάβασες όλες τις προδιαγραφές, υπολόγισες τις ανάγκες σου και αγόρασες ένα ζευγάρι από τα πιο αξιόπιστα αλλά και ακριβά κυνηγετικά παπούτσια. Σίγουρα, έκανες μία επένδυση αφού τα καλά και κατάλληλα παπούτσια για την ασχολία του είδους κάνουν πράξη όσα υπόσχονται. Ωστόσο, όπως και εσύ αντιλαμβάνεσαι, κάποια στιγμή τα μονάκριβα παπούτσια σου θα φθαρούν. Είτε από τον βαθμό της χρήσης και τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται το κυνήγι. Είτε και λόγω φυσιολογικής φθοράς από τον χρόνο: εξάλλου τα περισσότερα από τα παπούτσια αυτά έχουν διάρκεια ζωής 5-7 χρόνια από την ημέρα παραγωγής.

Καμία απελπισία. Ακόμη και αν φθαρούν, μπορείς να φορέσεις ξανά σαν καινούργια τα αγαπημένα σου παπούτσια. Πώς γίνεται αυτό; Απευθυνόμενος απλώς στους ειδικούς, που θα σου αλλάξουν τη σόλα βάζοντας ό, τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά: Vibram, μόνο.

Αλλάζοντας τη σόλα, με την τεχνολογικά προηγμένη Vibram, είναι σαν να αλλάζεις παπούτσια. Έπειτα, οι ειδικοί θα φροντίσουν να περιποιηθούν και το υπόλοιπο μέρος του υποδήματος κυνηγιού.

Ποιοι είναι οι ειδικοί; Ποιοι άλλοι από τους άριστα εκπαιδευμένους τεχνικούς του Doyens Club. Όσοι βρίσκεστε στην Κορινθία, γνωρίζετε άλλωστε ότι μόνο εκεί τα παλιά σας παπούτσια θα κατασκευαστούν με τα καλύτερα υλικά και με προσοχή στη λεπτομέρεια. Μένεις πιο μακριά; Κανένα πρόβλημα. Στο Doyens Club καθημερινά παραλαμβάνουμε παπούτσια προς επισκευή από όλη την Ελλάδα. Με μία διαδικασία εύκολη και με λίγο κόστος, μπορείς να αποστείλεις τα φθαρμένα παπούτσια κυνηγιού μέσω του courier που συνεργαζόμαστε. Έπειτα, υπάρχει ενημέρωση από το τεχνικό τμήμα για όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Έχεις οποιαδήποτε απορία; Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στο 2741110380 ή στο E-mail: bedoyen@thedoyensclub.gr