Blog

Φροντίδα Μέσα σ΄ ένα Δύσκολο Περιβάλλον

Σκέψου για λίγο: θα άφηνες τα χέρια σου εκτεθειμένα για πολλές ώρες στον παγωμένο αέρα και το νερό, χωρίς προστασία; Ακόμα και αν το έκανες, έπειτα δεν θα φρόντιζες να ενυδατώσεις το δέρμα τους για να μην κάνει σκασίματα;

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί το δέρμα στα παπούτσια  βουνού ( trekking / κυνηγίου / ορειβατικά). Εφόσον αυτά είναι ένα βασικό κομμάτι του εξοπλισμού μας, έχουμε την ευθύνη να τα φροντίσουμε κατάλληλα. Κάνοντας το αυτό τα προστατεύεις και ταυτόχρονα προσέχεις και το πορτοφόλι σου. Να θυμάσαι: η συντήρηση στοιχίζει πάντα  λιγότερο από την αντικατάσταση.

Δες στη συνέχεια πως θα φροντίσεις τα παπούτσια  βουνού, ανάλογα με τον τύπο δέρματος που έχουν:

Δέρμα λαδιού

Μια κλασσική επιλογή κατασκευής, ορειβατικών και κυνηγετικών υποδημάτων. Μπορείς να το ξεχωρίσεις γιατί έχει πόρους και πιο ματ υφή σε σχέση με το λείο δέρμα. Διαφέρει όμως από το καστόρι που έχει πέλος.

Ο καλύτερο τρόπος συντήρησης του είναι με λίπος φώκιας. Κυρίως σε στερεή μορφή (υπάρχει και ως λαδί). Το λίπος φώκιας έχει την ικανότητα να διατηρεί το δέρμα μαλακό και εύκαμπτο. Επίσης όταν περαστεί καλά δημιουργεί στο δέρμα μια ασπίδα προστασίας από το νερό και την υγρασία.

Λείο δέρμα

 

Εδώ επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίπος φώκιας για να συντηρήσουμε τα παπούτσια βουνού. Μια άλλη ακόμα καλύτερη επιλογή θα ήταν κρέμα με βάση το κερί μέλισσας. Αυτά τα εξειδικευμένα προϊόντα θα φροντίσουν το δέρμα και θα το κρατήσουν εύκαμπτο. Η διαφορά που έχει το κερί της μέλισσας με το λίπος φώκιας είναι ότι θα μπορεί επιπλέον να καλύπτει τις φθορές και τα γδαρσίματα στο χρώμα.