Blog

Μάθε τα Πάντα για τα Κορδόνια (Οδηγός)

Ένα γνωστό ρητό λέει ότι ο πιο εύκολος τρόπος να αναγνωρίσεις τον άνδρα που ξέρει να ντύνεται είναι να κοιτάξεις πρώτα τα παπούτσια του. Και όχι μόνο για να δεις πόσο περιποιημένα είναι. Αλλά γιατί ακόμη και ο τρόπος που δένει κανείς τα υποδήματα του, μαρτυρά το στιλ του. Και ολίγον… από τον χαρακτήρα του.

Παραξενιά θα σκεφτείς. Και όμως. Στην ουσία πρόκειται για μία πολύ απλή πρόβλεψη η οποία δεν είναι τόσο ασήμαντη όσο φαντάζεσαι.

Τι λένε τα μαθηματικά…

Σύμφωνα με μία έρευνα του μαθηματικού Μπούρκαρντ Πόλσερ, πράγματι, εάν για ένα ζευγάρι οπές προκύπτουν 3 τρόποι για να τεντώσεις το κορδόνι, για τέσσερα ζευγάρια οι τρόποι ανεβαίνουν στους 1080. Για τα έξι ζευγάρια οπές οι συνδυασμοί σκαρφαλώνουν στους 43.200. Και φυσικά η μαθηματική συνέχεια δεν σταματά εδώ. Όπως έχει δηλώσει εξάλλου ο ίδιος μαθηματικός, υπάρχουν 400 εκατομμύρια διαφορετικοί «λογικοί» τρόποι να περάσει κανείς το κορδόνι σε ένα παπούτσι με 7 οπές από κάθε πλευρά.

Προτού αρχίσεις όμως να ψάχνεις στο Ίντερνετ για να δεις εναλλακτικούς τρόπους δεσίματος –όπου όντως θα ζαλιστείς από τις επιλογές- προσοχή: Κάθε στιλ δεσίματος ταιριάζει λίγο-πολύ με ένα συγκεκριμένο τύπο παπουτσιών. Επίσης, διαφορετικό δέσιμο σημαίνει και διαφορετική λειτουργία. Συν τοις άλλοις, πριν απ’ όλα, διάβασε και το τελικό συμπέρασμα της έρευνας του Πόλσερ. Που λέει ότι: Από τα εκατομμύρια τρόπους που υπάρχουν για να δέσει κανείς ένα παπούτσι, οι δύο πιο κοινοί είναι και οι καλύτεροι. Με άλλα λόγια, οι πιο γερές μέθοδοι δεσίματος στα κορδόνια παπουτσιών είναι οι δοκιμασμένες και σίγουρες. Δεν είναι άλλες από τις μεθόδους που περνούν τα κορδόνια είτε ίσια/παράλληλα είτε σταυρωτά.

«Εκατοντάδες χρόνια προσπαθειών και λαθών έχουν οδηγήσει στον πιο γερό τρόπο δεσίματος των παπουτσιών», λέει συγκεκριμένα ο Πόλστερ: «Το παράλληλο δέσιμο» και το «σταυρωτό δέσιμο» (ή χιαστί). Ενώ, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ερευνητή του Πανεπιστημίου Μόνας (University of Monash) στη Βικτώρια της Αυστραλίας, το πιο αποτελεσματικό και πιο σύντομο δέσιμο είναι «της πεταλούδας» – το οποίο συχνά βλέπουμε στα παπούτσια των βιτρινών. Δέσιμο, που καταλαμβάνει όλες τις οπές αλλά το λιγότερο από το μήκος του κορδονιού.

Πάμε λοιπόν να δέσουμε τα κορδονια στα παπούτσια μας;

Σταυρωτά

Προφανώς ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δέσεις τα παπούτσια και τα μποτάκια σου: τα κορδόνια απλώς διασταυρώνονται από τις πρώτες κάτω οπές μέχρι τις πάνω. Ανάλογα και με το μέγεθος του κορδονιού, η σταυρωτή μέθοδος (criss-cross) είναι σχετικά λίγο πιο σφιχτή όταν οι οπές στο παπούτσι είναι πολύ κοντά μεταξύ τους.

Επίσης, είναι και πιο άνετος τρόπος καθώς οι διασταυρώσεις γίνονται στο κενό ανάμεσα στα πλαϊνά του παπουτσιού και έτσι δεν υπάρχει πίεση στο πόδι.

Η μέθοδος χιαστί -όπως μπορεί επίσης να ειπωθεί- είναι η πιο βασική και παραδοσιακή.  Πράγματι, και ιστορικά, σχεδόν όλα τα υποδήματα αλλά και ρούχα με κορδόνια έχουν σχεδιαστεί –και ακόμη σχεδιάζονται- για να ταιριάξουν με αυτό τον τρόπο δεσίματος.

Ίσια ή Παράλληλα

Εάν οι οπές του παπουτσιού έχουν μεγαλύτερη απόσταση, το δέσιμο που κερδίζει είναι εκείνο που θέλει τις χορδές ίσιες και παράλληλες μεταξύ τους. Όταν μάλιστα το δέσιμο αυτό δεν περιέχει καμία διαγώνιο, είναι το απόλυτο ίσιο. Τα κορδόνια είναι παράλληλα μεταξύ τους και η σύμπλεξη των χορδών και ο κόμπος κλεισίματος κρύβονται μέσα στο ίδιο το παπούτσι. Αυτή η μέθοδος δεσίματος δίνει μια κλασική εμφάνιση και είναι ιδανικη για παπούτσια τύπου Oxford – αλλά και γενικά για όλα τα κλασάτα και επίσημα παπούτσια.

Επιπλέον, αυτό το είδος δεσίματος των κορδονιών όχι μόνο δίνει μια πιο ομαλή εμφάνιση αλλά επίσης ανακουφίζει την πίεση στο πάνω μέρος του ποδιού.

Για βέλτιστα αποτελέσματα προτείνουμε τη χρήση λεπτών κορδονιών μήκους τουλάχιστον 80 cm.

Άλλοι τρόποι δεσίματος για κομψά παπούτσια

Όταν το ίσιο/παράλληλο δέσιμο περιέχει διαγωνίους, τότε μπορούμε να πούμε ότι δένουμε «ευρωπαϊκά». Πράγματι, αυτός ο παραδοσιακός (και σίγουρος) τρόπος δεσίματος είναι πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη. Ενδείκνυται επίσης για τα κομψά και επίσημα υποδήματα.

 

 

Αλά ρωμαϊκά

Πέρα από τις παραπάνω σχετικά οικείες μεθόδους, θα μπορούσες να δέσεις τα κλασικά σου παπούτσια και με άλλους τρόπους. Όπως, με τη «ρωμαϊκή» μέθοδο, που συνδυάζει εναλλάξ  Χ με Ι – παραπέμποντας έτσι στους ρωμαϊκούς αριθμούς.  

Δέσιμο πεταλούδα (bow-tie)

Το δέσιμο αυτό κατά κάποιο τρόπο επιμηκύνει τις άκρες καθώς καταναλώνει το λιγότερο μήκος κορδονιού. Πώς γίνεται; Απλώς τα κορδόνια παπουτσιών διασταυρώνονται εξωτερικά και διατρέχουν οριζόντια στο εσωτερικό, δημιουργώντας έτσι ένα είδος «πεταλούδας» ή αν προτιμάς, παπιγιόν.

Ναυτικό δέσιμο παπουτσιών

Είναι ο πλέον κομψός για να δέσεις τα μοκασίνια σου. Αυτός ο τρόπος δεσίματος πήρε το όνομά του όπως είναι φανερό από το ναυτικό δέσιμο.

Το δέσιμο βαρελάκι όπως αναφέρεται επίσης, είναι λιγότερο περίπλοκο απ’ όσο φαίνεται και η απόδοσή του είναι βέλτιστη: Αρκεί να περάσεις το κορδόνι από την τρύπα, το διπλώνεις, τυλίγοντας το μέχρι να δημιουργήσεις ένα είδος μπομπίνας. Στο πάνω μέρος θα υπάρχει μία σχισμή που θα χρησιμεύσει για τη στερέωση της άκρης του κορδονιού. Αυτό ήταν!

Δέσιμο για ορειβασία-κυνήγι-ποδηλασία

Πρόκειται για μία μέσα-έξω εκδοχή του ίσιου/παράλληλου τρόπου δεσίματος. Με λίγα λόγια, με αυτόν τον τρόπο η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα ενώ κρατά διασταυρώσεις και κόμπους στην άκρη. Έτσι αποφεύγει κανείς να πιαστεί σε θάμνους ή την αλυσίδα του ποδηλάτου.

Σε περίπτωση ωστόσο που τα παπούτσια σου έχουν άγκιστρα αντί για οπές, το οποίο συναντάμε συχνά σε ορειβατικά μποτάκια, τότε μπορείς να τα δέσεις όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ξεκινώντας από τα κάτω άγκυστρα, απλώς διασταυρώνεις το κορδόνι μέχρι πάνω, αφήνοντας τη μία άκρη να φτάσει στο τελευταίο άγκυστρο και έτσι να δέσεις στο πλάι με την άλλη άκρη του κορδονιού.

 

 

 

Το γνωστό tip: Διπλός κόμπος

Εάν τα κορδόνια σου λύνονται συχνά, ο διπλός κόμπος είναι μία επιλογή αποτελεσματική και όχι ιδιαίτερα επεμβατική. Είναι γνωστός και ως ο «κόμπος ασφαλείας» και γίνεται απλώς κάνοντας έναν δεύτερο κόμπο τις ήδη δεμένες άκρες. Ο τρόπος αυτός είναι ασφαλής και για τα παιδιά.

Κορδόνια παπουτσιών – Είδη

Τα κορδόνια είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα δέσιμο. Μπορούν να προσθέσουν στιλ και φαντασία στα παπούτσια σου, όταν φυσικά έχουν επιλεγεί και δεθεί σωστά.

Η ποικιλία στα είδη κορδονιών ίσως ακολουθεί εκείνη του δεσίματος. Από το πάχος, μέχρι τα χρώματα και το υλικό κατασκευής, οι επιλογές είναι εξίσου αμέτρητες. Και σ’ αυτή την περίπτωση φυσικά, συγκεκριμένα κορδόνια ταιριάζουν σε συγκεκριμένα παπούτσια. Και σίγουρα τα κορδόνια που προέβλεψε η μάρκα που τα σχεδίασε δεν είναι τυχαία.

Ήρθε όμως η στιγμή να τα αλλάξεις λόγω φθοράς ή γιατί θέλεις να προσθέσεις στιλ; Ο παρακάτω γενικός οδηγός θα σε βοηθήσει ώστε να αναδείξεις το προσωπικό σου γούστο εύστοχα και αποτελεσματικά.

Κορδόνια Παπουτσιών που δεν λύνονται

Παπούτσια για τένις ή άλλα μοντέρνα υποδήματα, όπως τα Chuck Taylors και τα Vans, έχουν πλακέ βαμβακερά κορδόνια. Συνήθως είναι λευκά, αλλά υπάρχουν στην αγορά χρώματα, από κόκκινο, κίτρινο, μαύρο, μέχρι ουράνιο τόξο.
Τα βαμβακερά κορδόνια υπάρχουν και σε στρογγυλή έκδοση και εδώ επιλέγεις ανάλογα το γούστο σου. Η διαφορά μεταξύ στρογγυλών και πλακέ κορδονιών δεν επηρεάζει καθόλου τις επιδόσεις του παπουτσιού.

Το βαμβάκι καθαρίζεται εύκολα με κρύο νερό. Είναι ωστόσο καλύτερα να μην τα βάλεις στο στεγνωτήριο καθώς κινδυνεύουν να χαλάσουν τα περικαψύλια. Σημειωτέον, τα βαμβακερά κορδόνια, είναι τα πιο οικονομικά, επομένως, μπορείς να πάρεις όσα χρώματα θες και να κάνεις αλλαγές.

Trekking Κορδόνια

Προτιμάται για μποτάκια και παπούτσια εργασίας. Πράγματι, τα πολυεστερικά κορδόνια είναι πιο ανθεκτικά από τα βαμβακερά και επιπλέον έχουν αδιάβροχες ιδιότητες. Ορισμένα είδη υποδημάτων απαιτούν trekking κορδόνια λόγω της ανθεκτικότητάς τους, όπως τα παπουτσια για πατινάζ πάγου και τα σκέιτμπορντ. Το πολυεστερικό, είναι εξάλλου ένα υλικό που κάνει τα κορδόνια πιο χοντρά, μειώνοντας επομένως τον κίνδυνο να μαγκωθούν.

Τα διαθέσιμα χρώματα είναι λιγότερα –σε σχέση πάντα με τα βαμβακερά- επομένως είναι πιο πιθανό να παραμείνεις στα λευκά και στα μαύρα.

Μπορείς να πλύνεις τα trekking κορδόνια παπουτσιών σου στο πλυντήριο ωστόσο στέγνωσέ τα φυσικά, χωρίς θερμό αέρα καθώς κινδυνεύουν πάντα τα περικαψύλια. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα κορδόνια αυτά είναι επίσης κατάλληλα για μπότες και για παπούτσια ορειβασίας-κυνηγιού. Είναι παχιά και επομένως δεν μπλέκονται εύκολα. Αλλά αντιστέκονται επίσης στο νερό και στη βρομιά. Είναι ελάχιστα πιο ακριβά από τα υπόλοιπα της λίστας, αλλά αξίζουν τα χρήματά τους σε σχέση με τον χρόνο ζωής τους.

Ελαστικά κορδόνια

Τα ελαστικά κορδόνια παπουτσιών τείνουν να προσκολλώνται στις οριζόντιες οπές του υποδήματος. Έτσι, μπορείς να «γλιστράς» στα παπούτσια σου χωρίς να χρειάζεται να λύσεις ή να χαλαρώσεις τα κορδόνια σου. Επομένως, εάν έχεις πρόβλημα με το «λύσε-δέσε» ή γενικά σου λύνονται συχνά τα κορδόνια, με τα ελαστικά θα είσαι ήδη ένα βήμα πριν την αμέσως παρακάτω επιλογή.

Ορισμένες μάρκες παπουτσιών έχουν εφεύρει αθλητικά μοντέλα που δεν απαιτούν καθόλου κορδόνια. Έτσι, αποφεύγουν το δέσιμο-λύσιμο. Ωστόσο, κάποιες άλλες εταιρείες αντίθετα, πήγαν τα κορδόνια ένα βήμα παραπέρα: εφήυραν τα κορδόνια που δεν λύνονται.

Πράγματι, με τη βοήθεια της σιλικόνης από την οποία είναι κατασκευασμένα, τα κορδόνια αυτά είναι αρκετά ελαστικά ώστε είναι αδύνατον να λυθούν. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα ποιοτικά κορδόνια που δεν λύνονται; Πάτησε εδώ.

Και τώρα που έχεις τόσες επιλογές, μπορείς να πας σε άλλη διάσταση το στιλ σου. Αλλάζοντας απλώς, τα κορδόνια που έχεις στα παπούτσια σου ή/και τον τρόπο που τα δένεις.